Communicatie met de ouders:
Als verpleegkundige kun je veel over de zorgvrager leren uit gesprekken met de ouders. De ouders van de het kind hebben jaren gezorgd voor hun kind en hebben, met of zonder hulp van buitenaf, een eigen manier van omgaan en communiceren gevonden. Voor ouders van de zorgvrager is het dan soms moeilijk om af te moeten stappen van gewoontes die er al jaren zijn..
Goed overleg met de ouders en hen motiveren over het belang van de communicatie met hun kind is hierbij belangrijk.


Overeenstemming over de begeleiding
Uitgangspunt van het gesprek is altijd het belang van de zorgvrager. De levenservaring en de emotionele binding die de ouders hebben met de zorgvrager is een andere dan de binding die jij als verpleegkundige met de zorgvrager hebt. Daarom is het belangrijk dat je je kunt inleven en aandacht hebt voor het standpunt van de ouders. Gesprekken hebben als doel de verstandhouding met de familie te onderhouden, overeenstemming te bereiken in de begeleiding en daardoor de continuïteit in de begeleiding van de zorgvrager te waarborgen.


Voor jonge ouders is het van belang zich in een vroeg stadium goed te informeren over de communicatie met hun kind met een verstandelijke beperking. Hiervoor zijn veel mogelijkheden binnen de organisatie waar het kind op het kinderdagverblijf of op school zit. Ook kunnen ouders zich goed informeren op internet over de mogelijkheden die er zijn voor hun kind met een beperking.

Maak jouw eigen website met JouwWeb