De arts/huisarts/kinderarts

De kinderarts vormt de spil van het team. Deze arts spoort lichamelijke afwijkingen en ontwikkelingsstoornissen bij het kind met Downsyndroom op en betrekt daarbij zo nodig diverse andere specialisten. De kinderarts houdt steeds de totale gezondheidssituatie van het kind in de gaten en coördineert de inbreng van de andere specialisten. Tevens kan de kinderarts de ouders helpen een oplossing te vinden bij specifieke vragen en twijfels; indien nodig kan de arts behulpzaam zijn bij verwijzingen.

De kinderfysiotherapeut

De kinderfysiotherapeut richt zich vooral op de motorische ontwikkeling van het kind. Wat kan het kind, hoe beweegt het? De kinderfysiotherapeut geeft adviezen aan ouders hoe zij de ontwikkeling van hun kind kunnen stimuleren. Dat kan al bij zeer jonge kinderen.

De logopedist

De logopedist helpt bij de ontwikkeling van de mondmotoriek. Ook kan de logopedist adviezen geven over zuig-, slik- en eetgedrag. Verder kijkt de logopedist hoe de communicatie van en met het kind gestimuleerd kan worden.

De SPD-consulent

De consulent van de SPD (Sociaal Pedagogische Dienst) geeft informatie en advies over pedagogische ondersteuning, dagopvang, onderwijs, logeer- en woonmogelijkheden. Indien u dit wenst kan de consulent u wijzen op andere instellingen en relevante literatuur.

De contactouders

Een contactouder is iemand die zelf een kind met Downsyndroom heeft. Deze ouder kan nieuwe ouders van een kind met Downsyndroom steunen door algemene informatie te geven. Hierdoor krijgen de nieuwe ouders een duidelijker beeld van wat hen in de toekomst te wachten staat. Via de contactouder kunnen de ouders in contact komen met andere ouders. Ook kan de contactouder doorverwijzen naar hulpverleningsinstanties en netwerken in de regio.

De oogarts

De oogarts spoort in een zo vroeg mogelijk stadium afwijkingen of bedreigingen voor het gezichtsvermogen op. In samenwerking met de oogarts kan de orthoptist gezichtsveldonderzoek doen.

De orthopeed

De orthopeed is de specialist die zich bezighoudt met botten en gewrichten. De orthopeed kijkt bij kinderen met Downsyndroom met name naar afwijkingen in de stand en functie van wervelkolom, heupen, knieën en voeten.

De ergotherapeut

De ergotherapeut geeft adviezen op het gebied van de zintuigen, de fijne motoriek, spelontwikkeling, speelleervoorwaarden en allerlei dagelijkse handelingen. De ergotherapeut kan hulp bieden bij de keuze en aanvraag van aanpassingen en voorzieningen die het kind nodig heeft bij het spelen en leren.

Maak jouw eigen website met JouwWeb